Fogyókúra, akupunktúra

A fogyókúra ideje

Új világjárvány ütötte fel fejét az iparilag fejlett országokban: a diabetes /cukorbaj/ és az obezitas /elhízás/. A kettő oly gyakori és oly szorosan függ össze egymással, hogy némi pajkossággal megalkotásra került a két betegség latin nevének összeolvasztásával a diabezitas elnevezés.

Magyarországon a felnőtt lakosság 40%-a túlsúlyos, és kb. 20%-a elhízott. A túlsúly a férfiaknál, míg az elhízás a nőknél gyakoribb. A lakosság kb. 20%-a fogyókúrázik, hogy BMI-jét 25 alatt tudja tartani. Vagyis, összegezve: a felnőtt lakosság 80%-a súlyproblémákkal küzd!

Ami ennél is szomorúbb, hogy jelenleg a 10 év körüli gyermekek között is egyre több a túlsúlyos, magasvérnyomásos és 2. típusú cukorbetegségben szenvedő. Tehát az elhízás szövődményének tekinthető betegségek jelentkezése egyre korábbi életkorra tevődik.

Mikor szükséges a fogyókúra?

Az elhízás diagnózisának felállításához rendszerint elegendő egy tükör. Ha bizonytalanok lennénk, jól használható a BMI /Body Mass Index/.

A BMI = testsúly kilogrammban / méterben kifejezett testmagasság²

Ez az érték normálisan 20-25 között van, 25-30 között túlsúlyról, 30 felett elhízásról, 40 felett kóros elhízásról beszélünk.

Nagyon egyszerűen használható a derékbőség / csípőbőség hányados is a túlsúlyosság pontosítására. Nőknél ez az érték 0.8 alatt, férfiaknál 0.9 alatt kell legyen. Ez a hányados jól korrelál azzal a ténnyel, hogy az ún."alma" típusú elhízás /férfias típus, sörhas, pókhas/ nagyobb szív-érrendszeri kockázattal jár, mint a "körte"típusú, ami a nőies jellegű, combra, csípőre, tomporra lokalizálódó elhízást jelenti. 100 kg felett ennek a megkülönböztetésnek már túl nagy jelentősége nincs.

A fogyókúra időtartama

Miután az elhízás nem esztétikai probléma, hanem krónikus betegség, gyógyítás (fogyókúra, diéta) helyett a megelőzésre kell fektetnünk a hangsúlyt. Ez élethosszig tartó program, amelyet gyerekkorban kell kezdeni, hiszen a táplálkozás nem más, mint szokásrendszer. A nevelés szerves része kell legyen az egészséges táplálkozásra és rendszeres mozgásra való szoktatás.

Akik ma benépesítjük a Földet, azok leszármazottjai vagyunk, akik minden éhínséget túléltek, tehát alacsony anyagcserével, nagyon gazdaságosan működtek. Ki ne hallotta volna szüleitől, hogy a tányéron nem maradhat semmi? Sokan most ennek isszuk a levét. Ha egy csecsemő sírni kezd, az anyja első dolga, hogy megeteti, vagy legalábbis megitatja egy cukros teával, ahelyett, hogy elringatná, babusgatná vagy énekelne neki. Már az anyatejjel magunkba szívjuk: ha bármilyen frusztráció ér, azt evéssel tompítani lehet.

A stressz

Ha ősünket stressz érte /pl. vadállat támadása/, futva menekült. Minket, ha stressz ér, ülünk az autónkban vagy egy értekezleten, nem tudunk elfutni, hormonjaink elárasztják testünket, egész anyagcserénket felborítva. Legfeljebb néhány pogácsát elmajszolunk, vagy iszunk egy kis cukros üdítőt. Első ránézésre sem tűnik jó megoldásnak, még a laikus számára sem!

Van az orvosi gyakorlatban egy rettegett "négyes": a túlsúly, a magasvérnyomás, a magas vérzsír szint és a 2. típusú cukorbetegség. Ezeket együttesen metabolikus szindrómának hívjuk. Nagymértékben fokozzák a szív-érrendszeri betegségek kockázatát. Kezelésükben elsőrendű a fogyókúra /diéta/ szerepe és az életmód váltás.

Miért szükséges a fogyókúra?

Magasvérnyomás esetén elsődleges a testsúly normalizálása, a sóbevitel csökkentése. A legtöbb só a kenyérben, sajtokban, húskészítményekben van.

A 2. típusú cukorbetegség kezelésében is elsődleges a testsúly rendezése és a diéta. Tapasztalatok szerint a testsúly akár csak 10%-os csökkentésével a cukorbaj a csökkent szénhidráttűrés szintjére szorítható vissza, újabb 10 kg testsúlycsökkentéssel pedig akár teljesen vissza is fejleszthető.

Fentieken túl, az elhízás lehet egyik tényezője az alvási apnoe szindrómának, ami azon kívül, hogy a légzéskimaradások miatt rettegéssel tölti el a házastársat, komoly megterhelést jelent a szívre és a tüdőre nézve egyaránt. Arról nem is beszélve, hogy a horkoló éjszakánként akár 300-400 esetben is "felébred", ami miatt kialvatlan, fáradékony, ingerült, aluszékony, memória -és hangulatzavarokkal küzd. Az elhízás további szövődményei közé tartozik a zsírmáj, a 2x gyakoribb epekövesség, a köszvény, a mozgásszervi panaszok /különösen gerinc-és térdízületi problémák/. Többször éri a kövéreket baleset a nehézkesebb mozgás és a romló reflexek miatt.

Nőknél gyakoriak a menstruációs rendellenességek, a szabálytalan ciklusok. Nehezebben esnek teherbe, több a terhességi szövődmény, gyakoribb a császármetszés, a polycystás ovarium szindróma /PCOS/. Az is tény, hogy 5% testsúlycsökkenés a teherbeesési arány szignifikáns javulását eredményezi. Komly problémát jelenthet a terhesség folyamán is a túlsúly, hiszen a magzat éltét is veszélyeztetheti. A magasvérnyomás előfordulása akár a tízszerese is lehet a túlsúlyos várandósok körében. Gyakoribb a terhességi cukorbaj, ami szintén az anyai túlsúly rovására írható. A túlsúlyos újszülött és az anyai elhízás között egyenes az összefüggés. Az anya súlyfeleslege a veleszületett fejlődési rendellenességek /velőcső záródási rendellenességek/ kockázatát is növeli.

Statisztikák szerint már 20%-ot meghaladó túlsúly is növeli a rákos megbetegedések arányát. 40% testsúlytöbbletnél férfiaknál a végbél, vastagbél, prosztata, nőkben a méh-, a mell-, a petefészek- és az epehólyagrák gyakrabban jelentkezik.

A dohányzásról

Egy tévhitet mindenképpen szeretnék eloszlatni: sokan hiszik, hogy a dohányzás fogyaszt. A nikotin valóban emeli kissé az alapanyagcserét, de ez általában alig éri el a 10%-ot. Ez egy 165 cm magas nő esetén 130 kcal = egy zsömle. Ennyivel kellene kevesebbet enni a dohányzás abbahagyásakor, és akkor nem hízna 5-6 kg-ot az, aki leszokott. Ha ennél jelentősen többet hízik, az valószínűleg a nassolás, a pótcselekvésként evés, a gyomorhurut megszűnésének eredménye. A visszaszokás nem viszi le a kilókat!!! Az elhízás okai között említendő az öröklés /ha egyik szülő kövér, 50%, ha mindkettő, az utódnak 80% esélye van az elhízásra/, a túltáplálkozás, az élelmiszeripar által tálcán kínált cukros, zsíros, "élettelen" nyalánkságok fogyasztása, a mozgásszegény életmód, az iskolázottság /a magasabb képzettségűek és a jobb szociális helyzetűek között kevesebb az elhízás/ a rendellenes étkezési szokások /farkasétvágy, bulimia/. A hormonális zavarok mindössze 1-2%-át teszik ki az elhízás okainak.

Mikor kezelendő az elhízás?

  1. Szívkoszorúér vagy agyi érbetegség, cukorbetegség fennállása esetén már 25-ös BMI esetén orvoshoz kell fordulni.
  2. Ha még nincs ilyen betegség, de legalább 2 komoly rizikófaktor áll fenn.
    pl. magasvérnyomás, magas vérzsír szint, dohányzás.
  3. Férfiaknál 45 év feletti életkor esetén már 27-es BMI esetén indokolt a kezelés.
  4. Ha szövődménymentes az elhízás, sem betegség, sem rizikófaktorok nem kísérik, megelőző célzattal 30-as BMI felett orvost kell bevonni az elhízás kezelésébe.

Búcsú a kövérségtől

Mivel nem tudunk mindenkit a normális súlyára visszafogyasztani, be kell érjük 5-20 kg testsúlycsökkenéssel. A megfelelő fogyókúra betartásával, személyre szabott programmal ez viszonylag könnyen elérhető.

Milyen előnyökkel jár 10%-os testsúlycsökkentés?

  1. 20-30 %-os csökkenés az elhízással kapcsolatos halálozásban
  2. 30-40 %-os csökkenés a cukorbetegséggel kapcsolatos halálozásban
  3. 40-50%-os csökkenés az elhízással kapcsolatos rákhalálozásban
  4. 10 Hgmm-es csökkenés a szisztolés és diasztolés vérnyomásban és még sorolhatnánk naphosszat…

Ismerkedjünk meg az alapanyagcsere fogalmával: ez az az energiamennyiség, amit a szervezet az alapvető életfunkciók fenntartására fordít. Kiszámítása: nőknél kcal-ban 700+7x testsúlykilogramm, férfiaknál 900+10x testsúlykg. Ehhez még hozzáadódik a napi tevékenység kalóriaszükséglete, amit ülő életmódnál 1,2x, közepes aktivitásnál 1,4x, nehéz fizikai munkánál 1,8x kell szorozni. Nincs tehát az a szellemi igénybevétel, amivel egy tábla csokit le tudnánk gondolkodni magunkról, hiszen a szellemi tevékenység kalóriaigénye óránként alig 20 kcal.

Ha az eddigi fogyókúra kísérletek sikertelenek voltak...

SOHA NEM KÉSŐ! Rendelőmben több, mint két évtizede segítem a kilókkal vívott háború veteránjait és újoncait, meglehetősen jó eredménnyel. Belgyógyászként a rizikófaktorok feltérképezésével, a megfelelő diéta összeállításával, akupunktőrként pedig a fogyókúra testi-és lelki nehézségein való túljutásban tudom segíteni a hozzám fordulókat. Aki akupunktúrás kezelést kap, azt nem kínozza az éhség, nem nyomasztja a diétához társuló rossz közérzet és rossz hangulat, fittebb, energikusabb lesz, mint a fogyókúra előtt bármikor volt.

Tekintve, hogy az akupunktúra holisztikus gyógymód is egyben, a fogyókúrával szinkronban kezelhetők egyéb problémák is, pl. fejfájás, reflux, gerinc-és ízületi problémák, alvászavarok, a hangulati élet zavarai, allergiák és számtalan egyéb probléma, amit a helyszűke miatt nem sorolnék fel. Nincsenek titkos italok, varázslatos elixírek. A csoda ott belül, a fogyni vágyóban, annak józan felismerésében rejlik, hogy az életmódváltás elkerülhetetlen, ha a hosszú élet mellett a jó életminőség is szerepel céljai között.

Dr.Illich Melinda

 

Főoldal | Ránctalanítás, biolifting | Akupunktúra | Fogyókúra | Ajánló


Copyright © 2010 - drillichmelinda.hu